Оновлені правила перевезення пасажирів в умовах карантину

   На виконання пункту 5 доручення Прем’єр-міністра України від 12.10.2021 № 47166/1-21 за результатами селекторної наради, проведеної під головуванням Президента України 11.10.2021 щодо механізму інформування про необхідність наявності та перевірки наявності у пасажирів документів, які підтверджують отримання принаймні одного щеплення проти COVID-19, негативного тесту результату тестування або довідки щодо перенесеної коронавірусної хвороби повідомляємо наступне.

     Постановою Кабінету Міністрів України від 20 жовтня 2021 року № 1096 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 09 грудня 2020 року № 1236» визначено перелік необхідних документів, розмежовано відповідальність перевізників і пасажирів на залізничному, авіаційному та автомобільному транспорті.
   Для користування міжобласним транспортом у регіонах із жовтим та червоним рівнем епіднебезпеки пасажирам та водіям потрібно буде мати один з вказаних документів:                    – оформлений на порталі “Дія” або в однойменному додатку “жовтий” чи “зелений” міжнародний чи внутрішній COVID-сертифікат на підставі отримання однієї дози вакцини або повного курсу вакцинації;                                                                                                               – іноземний COVID-сертифікат про щеплення вакцинами, які включені ВООЗ до переліку дозволених для використання в надзвичайних ситуаціях;
     – документ про отримання однієї дози вакцини – форма 063-О, яку можна отримати одразу після процедури у лікаря, який проводив щеплення;
    – міжнародне свідоцтво про вакцинацію, яке буде чинним рік від дати останнього щеплення. Його можна оформити у лікаря, що проводив щеплення в пункті щеплення закладу охорони здоров’я, або в сімейного лікаря;                                                                                – негативний результат ПЛР-тесту або експрес-тесту на COVID-19, чинні 72 години від часу здавання матеріалу на аналіз.

  Зміни передбачають, що під час поїздок автомобільним транспортом між регіонами відповідальність за наявність таких документів покладається на пасажирів.

                         https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1096-2021-%D0%BF#Text

   Ці правила стосуються як регулярних, так і нерегулярних перевезень у міжобласному та міжнародному сполученнях.

   Крім цього, перевізник зобов’язаний проінформувати пасажирів про те, що у них має бути один із необхідних документів.
    Як і раніше, норма щодо наявності документу про щеплення або негативного результату тестування не поширюються на неповнолітніх.
  Відсутність вищевказаних документів у пасажира тягне за собою відповідальність відповідно до статті 44-3 Кодексу України про Адміністративні Правопорушення. Йдеться про штраф від однієї до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто від 17 000 до 34 000 гривень.