Форми сімейного виховання

30, а з переходом на юліанський календар 17 вересня відзначається день Віри, Надії, Любові та матері їхньої Софії, які уособлювали головні християнські чесноти, були прикладами благочестя і милосердя. Тож, не дарма, що саме в цей день відзначається ще одне свято, а саме – День усиновлення. Це свято було встановлено, як данина подяки і поваги людям, які не побоялися взяти дитину з дитячого будинку та, водночас, дітей, які знайшли люблячі родини!

Ця дата покликана привернути увагу до проблем сиріт та з метою популяризації сімейних видів виховання. Аби дитинство було безтурботним, радісним і щасливим, кожна дитина потребує батьківської любові, тепла та родинного затишку.

На жаль і в нашій громаді є діти, які з різних причин залишаються без батьківського піклування і мріють про люблячу родину. Тож, закликаємо всі небайдужі родини: якщо Ви відчуваєте в собі батьківський потенціал та бажання подарувати родинне тепло малечі – за отриманням детальної інформації про родинні форми виховання дітей сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування звертайтесь до служби у справах дітей Фонтанської сільської ради за адресою, с. Крижанівка, вул. Ветеранів, 5.

Форми сімейного виховання:

УСИНОВЛЕННЯ

УСИНОВЛЕННЯ – це прийняття усиновлювачем у свою сім’ю дитини на правах дочки чи сина, здійснена на підставі рішення суду. Усиновити можна дитину віком від 2 місяців до 18 років.

УСИНОВЛЕННЯ МОЖЛИВЕ, ЯКЩО:

  • дитина має статус сироти, що підтверджується свідоцтвом про смерть батьків;
  • єдиний або обидва батьки дитини невідомі чи позбавлені батьківських прав, визнані у судовому порядку недієздатними, безвісно відсутніми чи оголошені померлими;
  • батьки дитини дали згоду на її усиновлення, що підтверджується письмовою згодою батьків на усиновлення дитини, засвідченої нотаріусом.

Вік усиновлювача – від 21 року (виключення – усиновлення родичами). Різниця у віці між дитиною та усиновлювачем повинна бути не менше 15 років.

Увага! При усиновленні може бути змінено прізвище, ім’я, по батькові, місце народження та дата народження дитини. дитина втрачає статус дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування.

ОПІКА ТА ПІКЛУВАННЯ

ОПІКА ТА ПІКЛУВАННЯ – це влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, у сім’ї громадян, які перебувають, переважно, у сімейних, родинних відносинах з цими дітьми, з метою забезпечення їхнього виховання, освіти, розвитку і захисту їхніх прав та інтересів.

Опіка встановлюється над дитиною, яка не досягла 14 років.

Піклування встановлюється над дитиною у віці від 14 до 18 років.

ОПІКА/ПІКЛУВАННЯ ВСТАНОВЛЮЄТЬСЯ, ЯКЩО:

  • дитина має статус сироти або позбавленої батьківського піклування, що підтверджується відповідними документами.

Важливо! Кандидати, які не є родичами дитини, проходять відповідне навчання в центрі соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. родичі можуть пройти навчання за бажанням або рекомендацією служби у справах дітей.

Обов’язково! За дитиною, над якою встановлено опіку чи піклування, зберігається право на аліменти, пенсії та інші соціальні виплати.

 ПРИЙОМНА СІМ’Я

ПРИЙОМНА СІМ’Я – це сім’я або окрема особа, яка не перебуває у шлюбі, яка добровільно за плату прийняла на виховання та спільне проживання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

ВАЖЛИВО! У прийомній сім’ї може виховуватися до 4 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Діти проживають у сім’ї до досягнення 18-річного віку, а в разі продовження навчання –  до його закінчення.

При влаштуванні дітей до прийомної сім’ї, вік прийомних батьків враховується таким чином, щоб на час досягнення ними пенсійного віку всі прийомні діти досягли повноліття.

Обов’язково! За дітьми зберігаються всі пільги, гарантовані державою для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, зокрема аліменти, пенсії та інші види державної допомоги.

ДИТЯЧИЙ БУДИНОК СІМЕЙНОГО ТИПУ

ДИТЯЧИЙ БУДИНОК СІМЕЙНОГО ТИПУ – окрема сім’я, що створюється за бажанням подружжя або окремої особи, яка не перебуває у шлюбі, які добровільно за плату приймають на виховання та спільне проживання не менше 5 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Загальна кількість дітєй у дитячому будинку сімєйного типу не повинна перевищувати 10 осіб, враховуючи рідних дітєй.

Діти-вихованці перебувають у дитячому будинку сімєйного типу до досягнення ними 18-річного віку, а в разі продовження навчання – до його закінчення.

При влаштуванні дітей до дитячого будинку сімєйного типу, вік прийомних батьків враховується таким чином, щоб на час досягнення ними пенсійного віку всі діти-вихованці досягли повноліття.

ДО ДИТЯЧОГО БУДИНКУ СІМЕЙНОГО ТИПУ ПЕРШОЧЕРГОВО ВЛАШТОВУЮТЬСЯ:

  • діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, які перебувають між собою у родинних стосунках.

Обов’язково! За дітьми зберігаються всі пільги, гарантовані державою для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, зокрема аліменти, пенсія та інші види державної допомоги.

ХТО МАЄ ПРАВО:

  • повнолітні та працездатні особи, які мають бути фізично здоровими, емоційна врівноваженими, мають готовність до виховання дітей, успішно пройшли навчання, надали повний пакет документів.
  • Обов’язково!Кандидати у батьки-вихователі проходять відповідне навчання в центрі соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, за результатами якого мають отримати рекомендації на створення ДБСТ.

МАТЕРІАЛЬНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ

Для діяльності дитячого будинку сімейного типу держава надає індивідуальний житловий будинок або багатокімнатну квартиру, обладнані необхідними меблями, побутовою технікою та іншими предметами тривалого вжитку.

Дитячий будинок сімейного типу можливо створити і на власній житловій площі.

Розмір соціальної допомоги на кожну дитину-вихованця та грошового забезпечення батькам-вихователям встановлюється відповідно до порядку, затвердженого кабінетом міністрів України.

Важливо! Батькам-вихователям передбачене відрахування страхових внесків на пенсійне страхування.

Поняття патронату 

Патронат над дитиною – це тимчасовий догляд, виховання та реабілітація дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин.

Метою патронату над дитиною є забезпечення захисту прав дитини, яка через складні життєві обставини тимчасово не може проживати разом із батьками або іншими її законними представниками.

Патронатна сім’я – тимчасова форма влаштування: термін перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя не може перевищувати трьох місяців. Коли є обставини, що обґрунтовують необхідність і доцільність перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя триваліший термін, орган опіки та піклування може його продовжити, однак не більше ніж до шести місяців.

Патронатний вихователь 

Патронатний вихователь – це особа, яка за участю членів своєї сім’ї надає послуги з догляду, виховання й реабілітації дитини у своїй родині.

Патронатним вихователем може бути повнолітній громадянин України, який має досвід виховання дитини й відповідні житлові умови для надання послуг з догляду, виховання й реабілітації дитини в своєму домі.

 КУДИ ЗВЕРНУТИСЯ ЗА КОНСУЛЬТАЦІЄЮ?

До служби у справах дітей Фонтанської сільської ради за адресою:

 с. Крижанівка, вул. Ветеранів, 5, щоденно з