«Надання роботодавцям компенсації фактичних витрат за облаштування робочих місць працевлаштованих осіб з інвалідністю»

Шановні керівники та власники підприємств всіх форм власності!

В Україні запровадили програму, завдяки якій роботодавець, що працевлаштував людину з інвалідністю та підготував для неї робоче місце, має можливість отримати компенсацію.

Згідно Постанови Кабінету Міністрів України від 22.08.2023 № 893 «Надання роботодавцям компенсації фактичних витрат за облаштування робочих місць працевлаштованих осіб з інвалідністю» роботодавець, який надав роботу людині з першою або другою групою інвалідності та влаштував робоче місце відповідно до її потреб, може отримати грошову. Облаштування робочого місця це комплекс заходів, вжитих роботодавцем для адаптації робочого місця працевлаштованої особи з інвалідністю згідно з документом, в якому визначена така рекомендація, з урахуванням потреби такої особи.

Виплачується компенсація в розмірі фактичних витрат роботодавця за облаштування робочого  місця працевлаштованої особи з інвалідністю, але не вище граничного розміру компенсації. Граничний розмір компенсації не може перевищувати 15 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня календарного року, в якому приймається рішення про її надання, для осіб з інвалідністю 1 групи( у 2023 році до 100,5 тис. грн), 10 розмірів мінімальної заробітної плати- для осіб інвалідністю 2 групи ( у 2023 році до 67 тис.грн).

Для отримання компенсації роботодавець протягом 90 календарних днів з дня працевлаштування (з 29.08.2023 року) подає до центру зайнятості розташованого за місцем провадження діяльності заявку та копії документів, які підтверджують придбання роботодавцем допоміжних засобів для облаштування робочого місця.

Джерелами фінансування компенсації є кошти Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття.