Інформація щодо місцевих податків

Шановні жителі Фонтанської громади!

Сьогодні активно йде формування бюджету 2025 року, відповідно до затвердженої урядом бюджетної декларації на 2025-2027 роки передбачається зменшення доходної частини місцевих бюджетів, за рахунок зменшення на 4.0% податку на доходи з фізичних осіб, що на сьогодні передбачає втрати бюджету Фонтанської громади у 2025 році в розмірі 7.0 млн. грн.

В 2023 році депутатським корпусом громади встановлено податок на нерухомість для населення  у розмірі 0.1% від розміру мінімальної заробітної плати ( сьогодні це 7 грн.10 коп. за додатковий квадратний метр. Тобто сплачують ті, в кого  площа квартири перевищує 60 метрів квадратних,  та площа будинку більше 120 метрів квадратних) при збереженні таких ставок зменшення доходної частини бюджету 2025 року очікується у розмірі 10,0 млн. грн.

Як можуть бути реалізовані 17 млн. грн в  громаді:

  • діє програма « Милосердя в дії» – 9.0 млн. грн. – надаються матеріальні допомоги всім членам громади ( які потребують фінансову підтримку на лікування), надається фінансова підтримка пільговим категоріям населення, сім’ям з дітьми, підтримка родин які втратили члена сім’ї на війні та інше)
  • діє програма « Талановиті діти та молодь» – 500.0 тис. грн. – громада підтримує молоді таланти громади
  • діє програма освіти – де передбачається щорічне оздоровлення дітей громади – 800.0 тис. грн.
  • діє програма підтримки КП « ЦПМСД» – це наша медицина де ми крім обов’язку оплачувати комунальні послуги передбачаємо кошти на медикаменти для всіх верств населення громади – загальна сума фінансової підтримки 5.1 млн. грн. ( у т.ч. на медикаменти -1.8 млн. грн.)
  • діє програма надання фінансової підтримки осіб які надають соціальні послуги в частині догляду за особами похилого віку які не здатні до самообслуговування -0.6 млн. грн.

З метою збільшення доходної частини бюджету 2025 року та збереження діючих програм апарат Фонтанської сільської ради запропоновано на розгляд депутатів зміни до місцевих податків та зборів а саме :

  1. збільшити податок на нерухомість з 0.1% до 1.0% ( на 2025 рік –це 80 грн. за 1квадратний метр), для збереження принципу оподаткування даним податком тільки заможних верств населення було запропоновано збільшити площу яка не оподатковується (для квартир – з 60 квадратних метрів до  120 квадратних метрів, для будинків- з 120 квадратних метрів до 240 метрів квадратних), при цьому вважаємо недоречним встановлення будь яких пільг для всіх верств населення громади.

Що планувалось досягти – виключення із переліку платників всіх власників майна, в яких площа  перевищує 120 метрів квадратних  для квартир, 240 метрів квадратних для будинків.  Збільшення оподатковуваної площі значно скоротило б кількість тих власників нерухомості, котрі користувались пільгами. (не потрібно буде надавати до податкових органів документи, які засвідчують право на пільги, (зручності для пенсіонерів). Разом з тим  втрачається необхідність заможним громадянам, які збудували великі будинки, прикриватись батьками пенсіонерами і взагалі уникати оподаткування.