Щодо розподіленої генерації та державних кредитних програм для фізичних осіб та бізнесу

Об’єкти української енергетичної інфраструктури перебувають під обстрілами ворога з самого початку повномасштабного вторгнення, що призводить до відключення або обмеження  електропостачання, негативно впливає на виробничі процеси та завдає значної шкоди у проваджені діяльності підприємств.

Уряд робить все можливе для швидкого розвитку розподіленої генерації з мінімальною кількістю бюрократичних процедур та можливостями залучення фінансування для таких проєктів. Розвиток альтернативних джерел генерації енергії має стати складовою нової української енергосистеми.

Нещодавно запрацювали державні кредитні програми:

– для фізичних осіб (громадян) – кредитування під 0% на придбання генеруючих установок на суму— до 480 тисяч гривень, терміном — до 10 років;

– для ОСББ та ЖБК – кредити до 5 млн гривень на 5 років під 7% річних.

З можливістю комбінації із програмою «ГрінДІМ» (компенсація до 70% вартості обладнання. Максимальна сума компенсації: до 1 млн грн на встановлення СЕС, до 2 млн грн – на встановлення теплових насосів, до 3 млн грн — якщо одночасно встановлюється СЕС і тепловий насос.

У червні 2024 року Кабінет Міністрів України розширив можливості державної програми «Доступні кредити 5-7-9 %». Відтепер бізнес може придбати і встановити газотурбінні, газопоршневі та біогазові генераційні установки.

Також розширено можливості для тих підприємств, які хочуть інвестувати у власну генерацію та тих, хто планує використати кредитні кошти на придбання сонячних та вітрових електростанцій, а також обладнання для накопичення електричної енергії.

Для додаткової підтримки бізнесу розпорядженням голови (начальника) обласної державної (військової) адміністрації від 29.07.2024 No 707/А-2024 внесено зміни до обласної Програми розвитку конкурентоспроможності малого та середнього підприємництва в Одеській області на 2021-2024 роки, якими доповнено її заходи напрямком щодо часткової компенсації відсотків за кредитами на придбання та установку альтернативних та автономних джерел живлення суб’єктам підприємницької діяльності.

Програма дозволить розширити можливості доступу суб’єктів малого та середнього бізнесу до отримання фінансово-кредитних ресурсів, підтримати інноваційно-орієнтовані підприємства та сприяти безперервності виробничих процесів.

Реалізація цього напрямку Програми відбуватиметься відповідно до Порядку використання коштів обласного бюджету на часткову компенсацію відсоткової ставки за кредитами, що надаються суб’єктам малого та середнього підприємництва Одеської області на придбання (встановлення) енергообладнання, у тому числі обладнання для альтернативних джерел енергетики.

Частка відсоткової ставки, яка компенсуватиметься становить 5%. Гранична сума щомісячної компенсації за відсотковою ставкою – 45,0 тис. грн за одним кредитним договором.

Предметом кредитного договору є:

– придбання (встановлення) енергообладнання;

– придбання обладнання для забезпечення безперебійної роботи енергосистеми: електрогенераторів, джерел безперебійного живлення, сонячних та газопоршневих та газотурбінних електростанцій, твердопаливних котлів тощо.

Максимальний строк компенсації частки відсоткової ставки одного кредитного договору – 3 роки.

Право на одержання компенсації мають суб’єкти підприємництва, які:

-зареєстровані в органах державної податкової служби та здійснюють свою діяльність на території Одеської області;

– не мають заборгованості з виплати заробітної плати, заборгованості перед бюджетом та державними цільовими фондами;

– уклали кредитний договір з банком на придбання (встановлення) енергообладнання;

– не перебувають у стані припинення, санації або щодо підприємства не ініційовано банкрутство, а також за діяльністю суб’єкта підприємництва не здійснюється контроль у розумінні статті 1 Закону України «Про захист економічної конкуренції», резидентами держав, що здійснюють збройну агресію проти України у значенні статті 1 Закону України «Про оборону України».

Суб’єкти підприємництва, які бажають отримати часткову компенсацію відсоткової ставки за кредитами на ці заходи подають до Одеської обласної державної (військової) адміністрації відповідну заявку, до якої додаються:

1) завірена суб’єктом підприємництва копія статуту (для юридичних осіб);

2) довідка про відсутність кредиторської заборгованості з платежів, контроль за справляння якими покладено на контролюючі органи;

3) згода на обробку і використання податкової та статистичної інформації;

4) довіреність на право підпису документів (у випадку підписання документів не керівником підприємства, а іншою особою);

5) копія кредитного договору з банком разом із усіма додатками;

6) довідка з банку (з ким укладено кредитний договір) про відсутність простроченої заборгованості.

Обласною державною (військовою) адміністрацією здійснюється попередній розгляд поданих документів на відповідність вимогам Порядку. Після прийняття відповідного розпорядження, кошти зараховуються на розрахунковий рахунок суб’єктам господарювання, який відкритий у банківській установі, в якій взято кредит.

Переглянути деталі на інфографіках.