Південне міжрегіональне управління Державної служби з питань праці консультує

Основні вимоги щодо безпечної експлуатації ліфтів Суб’єкт господарювання, який має намір розпочати (продовжити) експлуатацію ліфтів, повинен отримати дозвіл відповідно до вимог постанови КМУ від 26.10.2024 №1107 (зі змінами) і забезпечувати їх утримання в справному стані та безпечно експлуатувати шляхом організації належного технічного обслуговування, технічного огляду та ремонту.

З цією метою він повинен:
– призначати наказом працівників, відповідальних за організацію робіт з технічного обслуговування і ремонту ліфтів та організацію їх експлуатації;
– призначати наказом електромеханіків, які одночасно є відповідальними особами за їх справний стан;
– призначати наказом ліфтерів і операторів диспетчерського зв’язку (якщо такий є).

Всі вказані працівники повинні проходити навчання і перевірку знань з
питань охорони праці

Працівники, відповідальні за організацію робіт з технічного обслуговування та ремонт ліфтів і за організацію експлуатації ліфтів, повинні бути знати та виконувати Правила з будови і безпечної експлуатації ліфтів, а також посадові інструкції. В свою чергу електромеханіки, ліфтери і оператори – виробничі інструкції та інструкції з охорони праці.

Увага! Ліфтерами, операторами і електромеханіками повинні призначатися особи не молодше 18 років, які пройшли медичний огляд.

Особи, зазначені в цьому розділі, повинні мати групи з електробезпеки не нижче IV, III, II.

Електромеханіки, які здійснюють технічне обслуговування і ремонт ліфтів, повинні мати практичний стаж з обслуговування ліфтів або їх монтажу не менше шести місяців. Особи, які не мають шестимісячного практичного стажу або мають I-II кваліфікаційні розряди електромеханіка з ліфтів, можуть залучатись до виконання цих робіт тільки під керівництвом електромеханіка, який має право на виконання робіт з технічного обслуговування і ремонту
ліфтів.
Огляд ліфтів може доручатись електромеханіку, який здійснює технічне обслуговування і ремонт ліфтів.

Результати огляду заносяться до журналу оглядів ліфтів.

У правилах користування пасажирським ліфтом, що установлений в житловому будинку, повинна бути передбачена заборона проїзду дітей дошкільного віку без супроводу дорослих, заборона пуску кабіни з поверхової площадки, а також порядок перевезення немовлят в дитячих колясках.

У Правилах користування вантажним ліфтом з внутрішнім керуванням і вантажним ліфтом самостійного користування повинна бути передбачена заборона одночасного перевезення пасажира і вантажу.

У правилах користування вантажним ліфтом з зовнішнім керуванням повинна бути передбачена заборона перевезення людей.

Правила користування ліфтом повинні бути вивішені:

На основному поверсі — табличка із зазначенням:
– назви ліфта (за призначенням);
– вантажопідйомності (із зазначенням допустимого числа пасажирів);
– реєстраційного номера;
– номера телефону для зв’язку з обслуговуючим персоналом або з аварійною
службою.

Поряд з ліфтом самостійного користування в табличці також вказується місцеперебування обслуговуючого персоналу.
На всіх дверях шахти ліфта з зовнішнім керуванням роблять написи про вантажопідйомність ліфта і про заборону перевезення людей.

Робота ліфта не дозволяється, якщо:
– відсутній паспорт чи відомості про реєстрацію;
– не проведено технічний огляд або експертне обстеження ліфта;
– закінчився зазначений у паспорті термін роботи ліфта;
– не призначено наказом працівників, відповідальних за організацію робіт з технічного обслуговування і ремонту ліфтів, за організацію експлуатації та за справний стан ліфтів тощо.