Південне міжрегіональне управління Державної служби з питань праці консультує Основні заходи безпеки під час виконання робіт з обрізки дерев

Обрізка дерев — роботи підвищеної небезпеки, і виконувати їх необхідно, керуючись вимогами законодавства з питань охорони праці, щоб уникнути нещасних випадків та травмування.
Роботи потрібно виконувати відповідно до вимог нормативно-правових актів з охорони праці із обов’язковим використанням засобів індивідуального захисту.
Перед виконанням робіт підвищеної небезпеки працівники повинні пройти навчання та перевірку знань з питань охорони праці, а також володіти достатнім рівнем знань щодо надання першої домедичної допомоги потерпілим.
У парках, на стежках та дорогах, де виконуються лісокультурні роботи, мають встановлюватись знаки безпеки, які забороняють прохід та проїзд стороннім особам на робочу ділянку.
Обрубувати гілки на рівнині дозволяється за межами небезпечної зони звалювання дерев та/або на відстані не менше ніж 50 м від місця їх звалювання.
Перед початком обрубування гілок працівники повинні впевнитися, що дерева розміщені у стійкому положенні.
Заборонено обрубувати гілки на одному дереві кільком працівникам Перед початком обрубування гілок необхідно перевірити справність лісорубної сокири: лезо її повинно бути загостреним, а п’ятки затуплені.
Сокира не повинна мати тріщини, бути міцно насаджена на гладеньке топорище із сухої та міцної деревини, з потовщенням на кінці для надійного утримування в руках і розклиненням у місці 3 насадки сокири.
Під час роботи заборонено:
– обрубування гілок сокирою із тріснутим топорищем;
-переміщення працівника на поваленому дереві, сідлання його або перебування з боку розташування гілок, які підлягають обрубуванню;
виконання роботи на нестійко лежачих деревах без попереднього закріплення їх;
-збивання сухих сучків обухом сокири;
-перебування на пачках та штабелях дерев без попереднього їх розкочування;

-обрубування сучків на деревах, натягнутих на щит трактора
або на лісовозному транспорті та інше.

Деталі за посиланням: http://surl.li/wgzkeh