До уваги господарств усіх форм власності, діяльність яких пов’язана з вирощуванням, утриманням, реалізацією птиці

З метою забезпечення стабільної епізоотичної ситуації з грипу птиці на території Одеської області, враховуючи підвищений ризик занесення та розповсюдження збудника грипу птиці під час щорічної осінньої міграції перелітної птиці наголошуємо на необхідності для господарств усіх форм власності, у тому числи у приватних домогосподарствах, діяльність яких пов’язана з вирощуванням, утриманням та реалізації живої птиці дотримання Ветеринарно – санітарних правил для птахівницьких господарств і вимоги до їх проектування, заходів з профілактики грипу птиці, посилення заходів біобезпеки, переведення господарств з утримання птиці всіх форм власності на режим роботи «закритого типу».

Грип птиці – гостра контагіозна вірусна інфекція птахів. Хвороба характеризується загальним пригніченням, набряками, ураженням респіраторних органів та шлунково-кишкового тракту. Найбільш ефективними заходами, направленими на мінімізацію ризиків поширення грипу птиці, є дотримання вимог біобезпеки як в комерційних, так і в особистих селянських господарствах, а у випадку захворювання – своєчасне реагування, миттєве інформування Держпродспоживслужби про захворювання або загибель птиці, здійснення заходів з локалізації та ліквідації захворювання.

Для мінімізації ризиків занесення грипу птиці в особисті домогосподарства регіону треба дотримуватися наступних обов’язкових заходів:

при купівлі птиці вимагати ветеринарні супровідні документи на неї та проводити карантинування птиці (ізольовано утримувати не менше 30 днів, в цей період не допускати контакти з іншою птицею);

птицю утримувати ізольовано (у закритих приміщеннях, критих вольєрах тощо);

не допускати вільного вигулу на вигонах, водоймищах тощо;

не допускати контакту домашньої птиці з дикою, територія проживання та харчування якої тією чи іншою мірою пов’язана з людиною (ворони, голуби, горобці, синиці, сойки, галки, граки тощо) та особливо з дикою перелітною птицею;

проводити ретельну очистку пташника (2-3 рази на тиждень), періодичну дезінфекцію;

з метою проведення необхідних профілактичних заходів інформувати ветеринарну службу про наявність птиці;

на вимогу спеціалістів ветеринарної медицини надавати домашню птицю для проведення клінічного огляду;

дотримуватися правил особистої гігієни при догляді за птицею (змінювати одяг та взуття, мити руки з милом).

Наголошуємо, що несанкціонована торгівля живою птицею та продуктів з неї у невстановлених місцях та на стихійних ринках, а також невиконання відповідних Ветеринарно-санітарних правил для птахівництва– це порушення чинного законодавства України.