Правила роздрібної торгівлі в Україні

Південне міжрегіональне управління Державної служби з питань праці консультує

Правила охорони праці для об’єктів роздрібної торгівлі

(НПАОП 52.0-1.01-96)

Правила охорони праці для об’єктів роздрібної торгівлі розповсюджуються на всі підприємства і заклади торгівлі України.

Правила встановлюють загальні вимоги щодо охорони праці, виробничої гігієни та пожежної безпеки до приміщень, будівельних споруд, систем водопостачання, освітлення, опалення, каналізації та вентиляції, організації технологічних процесів та робочих місць, експлуатації торгово-технологічного та холодильного обладнання.

Правила є обов’язковими для всіх працівників роздрібної торгівлі, незалежно від форм власності, фахівців з питань охорони праці, інженерно-технічних працівників.

Роботодавець (керівник) об’єкта роздрібної торгівлі та інші посадові особи несуть персональну відповідальність за виконання вимог Правил, покладених на них завдань та функціональних обов’язків, відповідно до чинного законодавства.

Вимоги до роботодавця

Роботодавець (керівник) зобов’язаний:

– створити службу охорони праці або призначити відповідальну особу, яка має забезпечити рішення конкретних питань охорони праці;

– затвердити інструкції щодо обов’язків, прав та відповідальності за виконання покладених на них функцій;

– створити в кожному структурному підрозділі та на робочому місці умови праці відповідно до вимог нормативних актів, забезпечити дотримання прав працівників, гарантованих законодавством, про охорону праці та пожежну безпеку;

– розробити і затвердити положення, інструкції, інші нормативні акти про охорону праці та пожежну безпеку, що діють у межах об’єкта і встановлюють правила виконання робіт;

– забезпечити організацію та проведення медичних оглядів працівників;

– забезпечити організацію навчання та перевірку знань працівників з охорони праці;

– здійснювати постійний контроль за виконанням працівниками технологічних процесів, правил роботи з машинами, механізмами, обладнанням та іншими засобами виробництва, використанням засобів колективного та індивідуального захисту, виконанням робіт згідно з вимогами охорони праці та пожежної безпеки.

Працівники роздрібної торгівлі повинні проходити медичні огляди згідно з порядком і термінами, установленими Положенням про медичний огляд працівників певних категорій.

Усі працівники проходять інструктаж, навчання та перевірку знань.

Вимоги безпеки щодо утримання території, будівель і приміщень

Евакуаційні проходи, виходи, коридори, тамбури, сходи не дозволяється захаращувати будь-якими предметами, тарою, товарами та обладнанням, а також використовувати їх для окремих робіт.

Закриття на замок дверей евакуаційних виходів під час роботи забороняється.

Забороняється зберігання товарів, що мають підвищену пожежну небезпеку, разом з іншими товарами. Для цього повинне бути спеціальне приміщення.

В магазинах забороняється:

– проводити вогневі роботи під час перебування людей в торгових залах;

– установлювати металеві грати на вікнах;

– облицьовувати горючими матеріалами поверхні конструкцій в коридорах, сходових клітках.

Всі вибухопожежні товари не дозволяється зберігати в підвальних і цокольних поверхах.

Не допускається встановлювати на шляхах евакуації двері, які крутяться, турнікети, а також гвинтові сходи. Двері на шляхах евакуації повинні відкриватися назовні.

Вантажно-розвантажувальні площадки і приміщення повинні мати розміри, які забезпечують фронт робіт для необхідної кількісті автомобілів і робочих. Складування на площадках будь-яких матеріалів, обладнання і інших предметів не допускається.

До виконання вантажно-розвантажувальних робіт допускається персонал, який пройшов навчання та перевірку знань відповідно до Типового положення про навчання, інструктаж та перевірку знань.

Вантажно-розвантажувальні роботи, що виконуються вручну, повинні проводитися при дотриманні норм, які обмежують підіймання та перенесення важких речей залежно від статі і віку працівників.

Організація робочого місця повинна забезпечити найменшу затрату сил і час продавця на виконанні технологічних процесів.

Робочі місця продавців повинні забезпечуватися необхідним обладнанням відповідно до норм технічного забезпечення торгових об’єктів.

Робітникам торгівлі, які стикаються при роботі з харчовими продуктами, повинні видаватися безкоштовно санітарні одяг, взуття і приладдя за установленими нормами.