У літній період частішають випадки спалахів гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь. Підвищена температура навколишнього середовища сприяє поширенню збудників, які викликають захворювання на кишкові інфекції такі як сальмонела, кишкова паличка, ротавіруси тощо.
Існують три шляхи передачі гострих кишкових інфекцій: харчовий, водний і контактно-побутовий.
Отже основною причиною виникнення гострих кишкових інфекцій є елементарне недотримання правил особистої гігієни, технології приготування страв, умов та термінів зберігання сировини та готових страв, вживання неякісних харчових продуктів, які містять в собі збудник захворювання.
Щоб вберегти себе від захворювань кишковими інфекціями, необхідно:
дотримуватися правил особистої гігієни; ретельно мити руки з милом; мити та тримати у чистоті всі поверхні та кухонні прилади; користуватися індивідуальним посудом; запобігати проникненню комах та тварин до приміщень, де відбувається приготування їжі та зберігаються харчові продукти; окремо готувати і зберігати сирі та готові до вживання харчові продукти (сире м’ясо, птицю, рибу, овочі, фрукти тощо); для обробки сирих продуктів використовувати окремі кухонні прилади (ножі, обробні дошки тощо); добре прожарювати або проварювати продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця і рибу; дотримуватись відповідного температурного режиму при зберіганні харчових продуктів; використовувати безпечну воду, не пити воду з неперевірених джерел; використовувати харчові продукти, оброблені з метою підвищення їх безпеки, наприклад, пастеризоване молоко; не вживати продукти по закінченню терміну придатності, використовувати для приготування їжі тільки свіжі харчові продукти; не купувати харчові продукти у випадкових осіб або в місцях несанкціонованої торгівлі; не купатися в непроточних водоймах, у місцях несанкціонованих пляжів, уникати заковтування води під час купання; уникати контактів з особами, які мають ознаки інфекційного захворювання.
Характерні ознаки кишкової інфекції: слабкість; головний біль; блювання; болі в животі; підвищення температури; пронос.
УВАГА: при появі симптомів захворювання (підвищення температури тіла, головний біль, інтоксикація, блювання, рідкі випорожнення, біль у животі, висипання на шкірі тощо) своєчасно звертайтесь за медичною допомогою. Самолікування може призвести до значних ускладнень. Особливо це стосується дітей раннього віку.